Chelsea menewaskan Middlesbrough 6-1 untuk meraih tempat dalam final Piala Liga.


LONDON: Chelsea melangkah ke final Piala Liga dengan menewaskan Middlesbrough 6-1 dalam leg kedua separuh akhir pada hari Selasa, memberikan ketenangan kepada jurulatih Mauricio Pochettino setelah separuh musim yang lemah.

Pasukan London yang banyak menghabiskan wang, yang berada di tempat kesembilan dalam Liga Perdana, telah melepaskan peluang yang banyak dalam leg pertama dua minggu lalu yang dimenangi Middlesbrough 1-0.

Tetapi perlawanan hari Selasa menunjukkan perbezaan kualiti antara pasukan Liga Perdana dan lawan mereka dari peringkat kedua apabila agregat tamat 6-2.

“Hari ini kami sangat klinikal di depan gol. Kami kecewa dengan kekurangan itu dalam leg pertama. Hari ini kami benar-benar baik dan saya fikir itulah perbezaannya,“ kata Pochettino kepada Sky Sports.

Middlesbrough, yang kehilangan pemain kunci akibat kecederaan, tidak dapat mengulangi heroisme pertahanan leg pertama dan, selepas menyerah gol sendiri melalui kapten Jonny Howson pada minit ke-15, sudah tertinggal 4-0 sebelum separuh masa.

Cole Palmer menjaringkan dua gol untuk Chelsea, pada minit ke-42 dan ke-77, ketika The Blues menguasai perlawanan dengan permainan penuh aliran dan lantunan yang tajam.

“Saya melepaskan tiga peluang yang cerah dalam perlawanan pertama jadi itu sentiasa dalam fikiran saya sebelum masuk ke perlawanan ini. Untuk menjaringkan dua gol dan mara ke Wembley, saya gembira,“ kata Palmer kepada Sky Sports.

“Kami tidak mempunyai permulaan yang terbaik, tidak ada yang dapat diselindungi tapi pergi ke Wembley adalah peluang hebat untuk mendapatkan piala dan kami menunggu dengan penuh semangat.”

Pochettino memuji kepandaian Palmer di padang. Penyerang itu kini telah menjaringkan 10 gol dalam musim pertamanya dengan Chelsea.

“Beliau adalah pemain yang mempunyai bakat yang hebat. Beliau adalah pemain yang memahami permainan. Beliau mempunyai kualiti dan bakat untuk melihat situasi dan membaca permainan dalam aspek yang lain,“ kata jurulatih Argentina itu.

Enzo Fernandez, Axel Disasi dan Noni Madueke juga menjaringkan gol, manakala Morgan Rogers menjaringkan gol konsolasi untuk Boro pada minit ke-88.

Chelsea, yang telah memenangi piala ini sebanyak lima kali, yang terbaru pada tahun 2015, akan bertemu Liverpool atau Fulham, yang bermain pada hari Rabu, dalam final Wembley pada 25 Februari. The Blues terakhir kali mencapai final dua tahun lalu, kalah kepada Liverpool dalam pinalti. – ReutersSource link

Leave a Reply