Tahun lepas, kami cuba membiarkan AI menulis sebuah artikel, tetapi tidak mendapat hasil seperti yang dijanjikan oleh ramai syarikat AI. Walaupun satu tahun adalah masa yang cukup lama dalam kemajuan teknologi, sekarang, OpenAI telah mengumumkan versi ChatGPT untuk universiti. Secara sesuai, ia dipanggil ChatGPT Edu.
Dalam satu catatan blog, syarikat tersebut mengatakan bahawa versi AI chatbot ini dikuasakan oleh GPT-4o terkini, yang dinyatakan awal bulan ini bahawa lebih cekap daripada versi sebelumnya. Syarikat tersebut mengatakan bahawa ChatGPT Edu akan mempunyai had mesej yang lebih tinggi daripada versi percuma. Walaupun secara jelas bukan perkhidmatan percuma, kemungkinan besar adalah tanggungjawab univeriti individu untuk berunding dengan OpenAI untuk memberikan akses kepada pelajar atau ahli fakulti, atau kedua-duanya.
Bagi univeriti yang benar-benar tertarik, faedah tambahan ChatGPT Edu adalah bahawa setiap universiti boleh membina versi kustom mereka sendiri GPT, dilatih dengan data mereka sendiri. Ini boleh dikongsi dalam ruang kerja universiti, dan tentu saja, terdapat jaminan bahawa data tidak akan digunakan untuk melatih model lain oleh OpenAI.
Syarikat tersebut mengatakan dalam catatan blog pengumuman bahawa ChatGPT Edu dihasilkan setelah kejayaan penggunaan ChatGPT Enterprise oleh beberapa universiti di AS, serta Universiti Oxford. Tentu saja, masih perlu dilihat apa hasilnya bagi universiti yang mengambil inisiatif ini, apabila kakitangan dan pelajar seimbang dengan keingintahuan untuk meneroka sempadan teknologi baru dan plagiat era baru. (Sumber: OpenAI)Source link

Leave a Reply