Bintang Former All Blacks Sonny Bill Williams Hadiri Kempen Solat Subuh Macam Jumaat di Putrajaya


PUTRAJAYA: Kehadiran bekas bintang ragbi All Blacks, Sonny Bill Williams memeriahkan kempen ‘Solat Subuh Macam Jumaat’ di Masjid Putra hari ini.

Program yang bermula seawal 5 pagi dihadiri oleh kira-kira 5,000 jemaah, yang menunaikan solat subuh yang dipimpin oleh imam Masjid Putra, Abdul Karim Zakaria. Kemudian diikuti dengan sesi perkongsian ilmu bersama Williams.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar dan timbalannya Dr Zulkifli Hasan turut hadir dalam program tersebut yang turut dihiasi dengan jalan santai, bermula dari tapak Masjid Putra ke Istana Kehakiman, merentasi jarak sejauh 2.7 kilometer.

Williams kini berada di negara ini untuk menghadiri pelbagai program keagamaan dan aktiviti sukan termasuk Klinik Ragbi di Stadium Mini Majlis Sukan Kebangsaan.

Williams, 39 tahun, mengakui kekagumannya menyaksikan kempen ‘Subuh Macam Jumaat’ yang menggalakkan umat Islam menunaikan solat subuh di masjid.

“Saya harus mengakui keindahan rakyat Malaysia. Saya bangga, sebagai seorang Muslim, melihat ramai orang datang menunaikan solat Subuh,” katanya kepada wartawan di sini.

Williams, juara Piala Dunia sebanyak dua kali dengan New Zealand pada tahun 2011 dan 2015, berkata beliau terpesona dengan kerendahan hati dan adab yang ditunjukkan oleh tiga rakyat Malaysia ketika beliau bertemu dengan mereka di Makkah baru-baru ini.

Sementara itu, Mohd Na’im mencadangkan agar semua jawatankuasa masjid dan surau, khususnya yang di bawah pengawasan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mengitar semula aktiviti untuk menarik minat umat Islam untuk menghadiri masjid.

“Influencers adalah sebahagian daripada cara untuk menarik umat Islam ke masjid, tetapi program-program bagi kempen ini perlu diversifikasi dengan kaedah yang lain.

“Yang paling penting adalah niat untuk pergi ke masjid, iaitu untuk menunaikan solat subuh, bukan untuk berjumpa dengan influencers. Hamza (Williams) juga menasihati untuk membetulkan niat seseorang kerana beliau juga di sini kerana Allah,” katanya. – BernamaSource link

Leave a Reply