Bicara Rayuan CTOS Ditetapkan pada 9 Julai


CTOS Digital Berhad telah memberitahu bahawa rayuan mereka terhadap kes litigasi antara Suriati binti Mohd Yusof dan CTOS Data Systems Sdn Bhd akan didengar pada 9 Julai dan mengatakan bahawa mereka telah dinasihatkan bahawa terdapat peluang yang baik untuk berjaya.

Kes yang menggemparkan industri penarafan kredit berlaku apabila Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa CTOS Data Service membuat penarafan kredit yang salah dan diarahkan untuk membayar RM200,000 kepada seorang ahli perniagaan wanita sebagai ganti rugi.

Dalam membuat keputusan, Hakim Akhtar Tahir berkata agensi penarafan kredit adalah hanya sebagai penyimpan maklumat kredit dan tidak mempunyai kuasa di bawah Akta Agensi Lapuran Kredit 2010 (CRAA) untuk merumuskan skor kredit sendiri.

“Peranan utama CTOS adalah mengumpul, mencatat, menyimpan dan menyimpan maklumat yang diterima. Syarikat ini juga diberikan kuasa untuk menyebarkan maklumat kepada pelanggan, termasuk institusi kewangan. Walau bagaimanapun, dengan merumuskan skor kredit, CTOS telah melampaui fungsi undang-undangnya,” katanya.

Beliau mengarahkan CTOS untuk membayar RM200,000 sebagai ganti rugi am kepada Suriati Yusof, 43 tahun, yang memiliki sebuah resort di Pulau Perhentian, kerana membekalkan penarafan kredit yang tidak tepat, yang mengakibatkan penolakan beliau untuk pinjaman kereta seterusnya. Beliau juga diberi RM50,000 untuk kos.

Suriati telah menuntut CTOS atas kelalaian dan pelanggaran tugas fidusiari dalam menyalahi penarafan kreditnya, yang didakwa membawa kepada kerugian peribadi dan perniagaan, serta merosakkan reputasinya.

CTOS sejak itu merayu keputusan ini dan mengatakan bahawa mereka juga telah menerima Notis Rayuan Salib dari Plaintif pada 2 April 2024 yang meminta ganti rugi atas tuntutan sebelumnya yang tidak dibenarkan oleh Mahkamah Tinggi.

Kumpulan tersebut mengatakan mereka telah dinasihatkan bahawa mereka mempunyai peluang yang baik untuk berjaya dalam rayuan mereka. Source link

Leave a Reply