Bertrand-Enrique juga gagal ke Paris 2024


KUALA LUMPUR: Penyertaan para pelumba air dalam sukan menyelam Malaysia terus mengecewakan peminat sukan tempatan apabila kombinasi Bertrand Rhodict Lises-Enrique Maccartney Harold menjadi yang terbaru gagal untuk layak ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Bertrand Rhodict-Enrique Maccartney hanya mampu menamatkan perlumbaan di tempat kesembilan daripada 22 peserta dalam acara platform bersama 10 meter lelaki di Kejohanan Akuatik Dunia di Doha, Qatar selepas meraih hanya 355.71 mata semalam.

Mereka perlu berada di kalangan empat teratas untuk mendapatkan tempat dalam Sukan Olimpik terbesar dunia dari 26 Julai hingga 11 Ogos.

Junjie Lian-Hao Yan dari China meraih emas di Doha dengan 470.76 mata, diikuti oleh Thomas Daley-Noah Williams dari Great Britain (422.37 mata) dan Oleksii Sereda-Kirill Boliukh dari Ukraine (406.47 mata).

Kejohanan Akuatik Dunia di Doha telah menjadi malapetaka bagi Malaysia setakat ini, dengan tiada yang memenangi pingat atau mendapatkan tiket ke Sukan Olimpik Paris.

Namun, Bertrand Rhodict boleh berbangga kerana menjadi penyelam Malaysia pertama yang telah mengesahkan tiket Olimpik sehingga kini apabila beliau menjadi atlet Malaysia pertama yang layak secara hakiki setelah menamatkan tempat ke-10 di separuh akhir acara individu platform 10m lelaki di Kejohanan Akuatik Dunia di Fukuoka, Jepun tahun lalu. – BernamaSource link

Leave a Reply