Bapa membawa anak perempuannya pulang menggunakan pesawat dua tempat duduk untuk sambut Tahun Baru Cina.Seorang lelaki di China menghairankan media sosial dengan membawa anak perempuannya yang berusia tujuh tahun ke kampung halaman mereka secara terbang untuk menyambut Tahun Baru Cina dan mengelakkan kesesakan lalu lintas tahunan.

Lelaki tersebut, yang bernama Wang, yang mengajar penerbangan di wilayah Anhui Timur China, mengatakan bahawa dia telah membawa anak perempuannya pulang menggunakan pesawat dua tempat selama bertahun-tahun untuk perayaan dan cuti.

Wang menyatakan bahawa mereka mengambil masa 50 minit untuk terbang ke rumah ibu bapanya, iaitu dua jam lebih cepat daripada memandu, dan anak kecil itu sudah biasa tidur ketika perjalanan.

Beliau menjelaskan bahawa yang perlu dilakukannya hanyalah meminta kebenaran menggunakan laluan beberapa jam sebelumnya dan memastikan dia dibenarkan parkir di lapangan terbang berhampiran rumah ibubapa.

Wang menyatakan bahawa pesawat kecil yang digunakan mereka membeli pada harga 1.1 juta yuan (RM741k) dan boleh melayari jarak 1,200 kilometer dengan tangki penuh.

Chunyun tahun ini dijangka berlangsung selama 40 hari, bermula dari 26 Januari hingga 5 Mac, sempena Tahun Baru Cina pada 10 Februari. Menurut Kementerian Pengangkutan China, sejumlah 9 bilion perjalanan penumpang dijangka berlaku sepanjang tempoh ini.

Rush perjalanan Tahun Baru Cina China, juga dikenali sebagai Chunyun, merupakan pergerakan manusia tahunan terbesar di dunia disebabkan populariti perhimpunan keluarga.

Jumlah yang dijangka hampir dua kali ganda daripada 4.7 bilion perjalanan yang dilakukan semasa Festival Musim Semi tahun lalu, dan sembilan kali ganda daripada 2022, ketika dasar sifar-Covid yang ketat terus memberi kesan besar kepada kehidupan orang ramai.Source link

Leave a Reply