Bank Digital Setiap Cawangan Untuk Meningkatkan Keterlibatan Kewangan Negara


Pengenalan bank digital di Malaysia dijangka akan meningkatkan lagi inklusiviti kewangan negara, terutamanya bagi segmen penduduk yang tidak dilayan dengan baik sebelum ini.

Pengarah Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) Ganesh Kumar Bangah (kiri dalam gambar) berkata bahawa dengan menggunakan teknologi terkini, entiti digital ini berjanji untuk mengubah landskap perbankan tradisional, menawarkan perkhidmatan kewangan yang lebih mudah, mesra pengguna, dan berpatutan kepada lebih ramai orang.

“Bank digital juga bertujuan untuk mencapai rakyat Malaysia di kawasan luar bandar atau pedalaman yang sebelum ini menghadapi hambatan yang ketara terhadap perkhidmatan perbankan konvensional,” kata Ganesh, yang juga merupakan penasihat kepada Persatuan Teknologi Kebangsaan Malaysia (PIKOM) sambil menjadi Pengerusi Eksekutif bagi kumpulan syarikat Commerce.Asia dan Xamble-Nuffnang.

“Kemampuan pengguna untuk mengakses operasi perbankan dari telefon pintar atau komputer mereka menghapuskan kekangan geografi dan logistik yang berkaitan dengan cawangan fizikal. Pergeseran digital ini menjadikan perkhidmatan kewangan demokratis dan membuka pelbagai peluang bagi golongan yang sebelum ini dipinggirkan oleh sistem perbankan tradisional.”

Model bank digital melangkau keperluan untuk cawangan fizikal, membolehkan pengguna mengakses perkhidmatan perbankan secara dalam talian. Akibatnya, model ini secara ketara mengurangkan kos operasi, menjadikan perkhidmatan lebih terjangkau bagi semua rakyat Malaysia.

Sejak tahun lepas, bank-bank digital ini telah memperkenalkan perkhidmatan baru, seperti pembayaran dalam masa nyata dan pemberian pinjaman peer-to-peer, memberi tumpuan kepada keperluan golongan muda, usahawan, dan perniagaan kecil, sektor yang sering diabaikan oleh perbankan tradisional.

“Dengan membuat perkhidmatan perbankan lebih mudah diakses, lebih berpatutan, dan direka khusus untuk keperluan yang pelbagai dari penduduk, bank digital dijangka dapat mengecilkan jurang kewangan, mencipta ekonomi yang lebih inklusif bagi semua rakyat Malaysia,” kata Ganesh kepada Business Today di tepi acara GXBank yang diadakan baru-baru ini di Semua House, Kuala Lumpur.

Pemegang saham tunggal PayNet adalah Bank Negara Malaysia (BNM), bersama sebelas institusi kewangan Malaysia sebagai pemegang saham bersama. PayNet adalah rangkaian pembayaran kebangsaan dan infrastruktur pusat yang berkongsi untuk pasaran kewangan Malaysia, yang menganjurkan acara tersebut.

Juga hadir dalam acara itu adalah Pengarah Urusan GXBank Lai Pei Si (kanan dalam gambar utama) yang telah memberikan ucapan pembukaan acara tersebut.

GXBank Berhad, salah satu daripada lima pemegang lesen perbankan digital Malaysia yang mula beroperasi secara rasmi pada 1 September tahun lalu, telah menarik lebih daripada 100,000 pelanggan dalam beberapa minggu pertama selepas melancarkan aplikasi beta mereka.

“Kami berkomitmen sepenuhnya untuk mengecilkan jurang bagi golongan yang kurang dilayan mengikut misi kami untuk memberikan peluang kewangan kepada setiap rakyat Malaysia. Melalui produk dan penyelesaian inovatif kami, GXBank bertujuan untuk memutuskan siklus kemiskinan dengan menyediakan perkhidmatan kewangan penting kepada mereka yang sejarahnya dikecualikan dari sistem perbankan,” kata Lai.

“Kami percaya dalam konsep ‘Sepoket Impian, Seribu Harapan’ dan berhasrat untuk memberdayakan rakyat Malaysia dengan pengetahuan dan alat yang diperlukan untuk kesejahteraan kewangan. Usaha ini direka untuk membantu pelanggan memahami serta mengendalikan pelbagai produk kewangan yang ada, membolehkan mereka membuat keputusan yang berinformasi untuk mengubah hidup mereka.”

GXBank merupakan anak syarikat GXS Bank Pte Ltd, satu usaha sama antara Grab Holdings Limited dan Singapore Telecommunications Limited (Singtel), disokong oleh konsortium pelabur Malaysia, termasuk Kumpulan Kuok.

“Dengan memberi tumpuan kepada aksesibiliti, kepadatan dan jangkauan pendidikan, GXBank bertujuan untuk memainkan peranan kami dalam membentuk semula landskap ekonomi untuk masa depan kewangan yang lebih inklusif bagi semua rakyat Malaysia,” kata Lai.Source link

Leave a Reply