Bagaimana Mengira Nilai Kekayaan Bersih Peribadi Anda?


Setiap bulan, saya membuat kebiasaan untuk mengemaskini lembaran keuntungan saya. Ia adalah cara untuk mengawal:

  • Lalu: Adakah saya membuat sebarang kemajuan dari bulan-bulan sebelumnya?
  • Saat ini: Di mana saya berdiri dari segi kewangan hari ini?
  • Masa depan: Sejauh mana saya ke arah matlamat kewangan saya?
  • Dengan lembaran keuntungan saya, saya boleh membuat keputusan kewangan yang lebih baik yang menyumbang kepada nilai bersih saya. Antara lain, keputusan tersebut termasuk harta tanah, kenderaan, dana persaraan, pelaburan dan lain-lain. Ia adalah tentang mengoptimumkan peruntukan modal untuk mencapai pertumbuhan nilai bersih yang mampan sambil menikmati kehidupan.

Sekarang, anda mungkin perasan bahawa saya menggunakan perkataan ‘lembaran keuntungan’ dan ‘nilai bersih’. Jadi, apakah maknanya dan adakah mereka berkaitan? Jangan risau. Di sini, saya akan terangkan kedua-dua istilah ini dan memberikan panduan langkah-demi-langkah yang mudah membolehkan anda membina lembaran keuntungan sendiri. Dengan itu, anda boleh mencari nilai bersih anda dan berusaha ke arah nilai bersih yang diingini dalam masa terdekat.

Apakah itu Lembaran Keuntungan?

Lembaran keuntungan terdiri daripada 3 komponen: 

  • Harta: Apa Yang Anda Miliki
  • Liabiliti: Apa Yang Anda Hutang (hutang / pinjaman)
  • Ekuiti (Nilai Bersih): Apa yang anda benar-benar miliki setelah mengurangkan semua liabiliti

Lembaran keuntungan dinamakan demikian kerana nilai harta mesti seimbang atau sepadan dengan nilai kedua-dua liabiliti dan ekuiti (nilai bersih)

Ekuiti = Harta – Liabiliti

Langkah 1: Bagaimana Mengira Nilai Harta Anda?

Harta adalah benda yang anda miliki. Ia termasuk harta kekal seperti hartanah dan kenderaan serta harta yang boleh dijangkakan seperti wang tunai, FD, saham, dana unit amanah, logam berharga dan kripto. Peribadi, saya membuat perbezaan antara harta kekal dan harta yang boleh dijangkakan kerana saya ingin mengekalkan tahap kecairan kewangan yang tinggi untuk mengelakkan kesulitan kewangan, terutamanya pada masa yang memerlukan.

Mari kita mulakan dengan harta kekal: hartanah dan kenderaan. Saya menggunakan anggaran terbaik mereka apabila memasukkan nilai harta mereka ke dalam lembaran keuntungan saya. Untuk hartanah, saya menggunakan “penilaian lisan” yang diperoleh dari panel penilai bank saya kerana saya telah membeli hartanah saya beberapa tahun lalu. Bagi kereta saya, saya akan menggunakan jumlah tertanggung polisi insurans kereta saya sebagai nilai anggarannya.

Bagaimanakah dengan KWSP atau CPF? Adakah mereka harta kekal kerana mereka hampir tidak boleh diakses sehingga kami mencapai umur persaraan? Bagi saya, ya. Saya akan masukkan KWSP dan CPF sebagai harta kekal dalam lembaran keuntungan saya.

Bagi harta yang boleh dijangkakan, ini mudah. Kebanyakan daripada mereka mempunyai nilai yang dikutip. Oleh itu, ia hanyalah dengan menggandakan dan menampal nilai semasa mereka ke dalam lembaran keuntungan saya.

Langkah 2: Buat Senarai Liabiliti Anda

Liabiliti adalah hutang yang anda perlu. Anda boleh senaraikannya dengan butiran seperti: 

Jenis hutang

Jumlah baki 

Kadar faedah berkesan 

Langkah 3: Mengira Nilai Bersih Anda

Terakhir, sekali anda mempunyai angka untuk harta dan liabiliti, anda boleh mendapatkan nilai bersih semasa anda dengan mengurangkan liabiliti anda daripada harta anda. 

Dengan itu, anda boleh menilai keadaan kewangan anda dengan lebih tepat. Sebagai contoh, jika anda tidak mempunyai banyak harta dan memiliki nilai bersih negatif, adalah sangat mungkin bagi anda untuk menjadi sia-sia orang yang miskin kewangan atau salah satu yang baru bermula. Tetapi, dalam kes lain di mana anda mempunyai harta (yang tidak menghasilkan pendapatan) dan berhutang banyak, adalah mungkin bahawa anda adalah golongan pertengahan. 

Anda kemungkinan besar seorang yang kaya jika anda mempunyai harta yang menghasilkan pendapatan yang substantif dan memiliki hutang yang minima dan berfaedah rendah. 

Oleh Ian Tai – Mesin Kandungan Kewangan. Pelabur Dividen. Menghasilkan 500+ Artikel Kewangan yang Tergemar di KCLau.com di MalaysiaSource link

Leave a Reply