Bagaimana ibu bapa memastikan keselamatan dalam talian remaja di zaman digital masa kini?


TikTok Malaysia telah mengadakan satu perbincangan panel yang bertujuan untuk memberi kuasa kepada ibu bapa untuk memainkan peranan aktif dalam membentuk pengalaman digital remaja mereka.

Dengan bekerjasama bersama Communications and Media Content Forum Malaysia (CMCF), IBU Family Resource Group, dan TikTok Creators ibu bapa dan belia, Wan Sufina (@wfsufina) dan Danish (@ach4i), perbincangan ini memberi platform untuk perbincangan yang mendalam tentang peranan penting ibu bapa dan strategi yang boleh mereka gunakan untuk memastikan keselamatan dalam talian anak-anak mereka.

Perbincangan panel bermula dengan mengetengahkan kesan zaman digital terhadap dinamik keluarga dan amalan ibu bapa. Ia membincangkan langkah-langkah semasa untuk membangunkan persekitaran dalam talian yang selamat untuk kanak-kanak dan meneroka tip dan strategi untuk membimbing pengalaman digital anak-anak mereka dengan berkesan.

Setiap panelis memberi pandangan dari pengalaman dan kepakaran mereka untuk memberi perspektif yang halus tentang pengasuhan dalam era digital. Isabelle Lai, Pengarah IBU Family Resource Group, membincangkan cabaran dan peranan ibu bapa dalam membesarkan keluarga dalam era digital. TikTok Creators Wan Sufina (@wfsufina) dan Danish (@ach4i) berkongsi pandangan mereka dari perspektif pencipta kandungan.

Isabelle Lai menekankan kepentingan untuk mencapai keseimbangan antara merangkul peluang zaman digital sambil menjamin kesejahteraan anak-anak. Danish merenung tentang bahaya yang dihadapi pengguna muda di internet dan bagaimana literasi digital telah memberinya kuasa untuk menggunakan platformnya untuk tujuan positif.

Ketua Dasar Awam TikTok Malaysia untuk Malaysia, Anuar Fadzil, mengulangi komitmen TikTok untuk mematuhi keperluan usia minimum 13 tahun dan membina pengalaman dan kawalan yang sesuai dengan usia untuk remaja. Anuar menekankan pelbagai langkah keselamatan yang dilaksanakan untuk pengguna remaja berusia antara 13 dan 18 tahun, termasuk sekatan pada feed, mesej, komen, dan privasi, bersama dengan fungsi Family Pairing.

TikTok menekankan kepentingan pendidikan literasi digital dan menyediakan maklumat dan sumber yang berharga melalui Pusat Keselamatan. Anuar menekankan tanggungjawab bersama dalam memastikan internet yang lebih selamat untuk semua pengguna dan keperluan untuk perbincangan berterusan tentang keselamatan internet.

TikTok mengesahkan komitmen mereka untuk meningkatkan literasi digital dan keselamatan internet dengan melabur dalam teknologi keselamatan, berkomunikasi dengan pihak berkepentingan utama, dan memajukan keselamatan internet di Malaysia.Source link

Leave a Reply