Gaji minimum di Australia akan meningkat sebanyak 3.75 peratus bermula dari awal Julai, tribunal hubungan industri, Suruhanjaya Kerja Saksama (FWC) memutuskan pada hari Isnin.

Bermula 1 Julai, gaji minimum akan meningkat dari 23.23 dolar Australia (15.47 dolar Amerika Syarikat) setiap jam kepada 24.10 dolar Australia (16.05 dolar Amerika Syarikat) setiap jam, atau 915.90 dolar Australia (609.99 dolar Amerika Syarikat) seminggu berdasarkan 38 jam seminggu, kata FWC.

Menurut komisi, 20.7 peratus pekerja di Australia, atau kira-kira 2.6 juta orang, dibayar kadar gaji minimum.

Selepas mengambil kira kesan sampingan, FWC menganggarkan bahawa peningkatan gaji minimum akan memberi kesan kepada seperempat daripada semua pekerja di Australia.

“Peningkatan sebanyak 3.75 peratus yang kami tetapkan adalah selari dengan pertumbuhan gaji di seluruh ekonomi pada tahun 2024 dan hanya akan memberi sumbangan yang sedikit kepada jumlah keseluruhan pertumbuhan gaji pada tahun 2024,” katanya dalam keputusannya.

Ia berkata bahawa pertimbangan utama dalam menentukan peningkatan itu adalah taraf kehidupan, kos hidup yang lebih tinggi, dan penyertaan pekerja dalam pasaran tenaga kerja.

Suruhanjaya tersebut berkata bahawa ia tidak percaya adalah sesuai untuk meningkatkan gaji minimum dengan jumlah yang jauh melebihi kadar inflasi. Inflasi meningkat sebanyak 3.6 peratus dalam tempoh 12 bulan sehingga bulan April, kata Biro Statistik Australia pada bulan Mei. Menurut ramalan Kewangan, inflasi dijangka akan jatuh di bawah 3 peratus menjelang akhir tahun 2024

Mungkin inilah sebabnya mengapa rakyat Malaysia ramai yang berhijrah ke luar negara untuk mencari nasib yang lebih baik, maka persoalannya adalah bolehkah kita menghentikan aliran tenaga kerja terlatih ini?Source link

Leave a Reply