KUALA LUMPUR: Persatuan Angkat Berat Malaysia (PABM) sedang merancang untuk menghantar angkat berat kebangsaan, Mohamad Aniq Kasdan (gambar) untuk latihan selama seminggu di Ireland sebagai sebahagian daripada fasa terakhir latihan sebelum menuju Olimpik Paris 2024.

Presiden PABM, Datuk Ayub Rahmat berkata Mohamad Aniq, 21 tahun, harapan tunggal negara untuk meraih pingat dalam angkat berat akan berlatih di bawah bekas angkat berat kebangsaan, Mohd Faizal Baharom yang kini berpangkalan di Dublin, Ireland dan bekerja sebagai jurulatih angkat berat untuk sebuah kelab di sana.

“Kami akan menghantarnya untuk menyesuaikan diri dengan cuaca di Ireland dan berlatih di bawah seorang jurulatih Malaysia. Dia mungkin akan berada di sana selama seminggu sebelum Olimpik tersebut.

“Sebelum pergi ke Ireland, PABM akan memastikan Aniq bersedia 99 peratus untuk cabaran tersebut, di Ireland ini akan menjadi fasa untuk menyiapkan segala penjuru,” katanya kepada Bernama.

Ayub berkata Mohamad Aniq yang kini sedang menjalani latihan di Majlis Sukan Negara (MSN) akan pergi ke Rompin, Pahang untuk menjalani latihan intensif untuk memperbaiki tekniknya dalam pertandingan Snatch di bawah pengarah latihan Edmund Yeo Thian Chuan.

Beliau menambahkan bahawa Mohamad Aniq yang dilahirkan di Johor juga akan diberikan suplemen dan vitamin dari Institut Sukan Negara (ISN) untuk meningkatkan tahap tenaga dan kekuatan fizikal atlet angkat berat sebelum pergi ke Paris.

Sementara itu, PABM telah menetapkan sasaran pingat mana-mana warna untuk Mohamad Aniq di Paris.

“Kami telah menetapkan sasaran berat angkat sebanyak 305-310 kilogram, untuk Aniq angkat. Jika Aniq mampu membawa pulang pingat, ia akan menjadi pencapaian tertinggi atau kejayaan bagi PABM dan negara, terutamanya dalam sukan angkat berat,” katanya.

Aniq berjaya mengesahkan tiketnya ke Paris secara layak selepas tersenarai untuk acara 61kg setelah menduduki tempat ke-8 di dunia dengan angkatan 296 kg.

Angkat berat Malaysia terakhir yang menyertai Olimpik adalah Mohd Hafifi Manor di Olimpik Rio 2016.

Lapan atlet lain dalam senarai ke Paris, termasuk tiga pelumba trek, iaitu Datuk Mohd Azizulhasni Awang, Muhammad Shah Firdaus Sahrom dan Nurul Izzah Izzati Mohd Asri, Nur Shazrin Mohd Latif (layar), Johnathan Wong (menembak), Ariana Nur Dania Mohd Zairi (panahan), Nur Aisyah Mohd Zubir (lumba jalan) dan Bertrand Rhodict Lises (mengundi).

Olimpik Paris 2024 dijadualkan berlangsung dari 29 Julai hingga 11 Ogos.Source link

Leave a Reply