ASUS Mengumumkan Peranti ProArt Baharu Untuk Penggiat Kandungan


Bagi mereka yang bekerja dalam pergerakan, Zenbook dan Vivobook laptop menjadi pilihan, ASUS ProArt merupakan rangkaian peranti untuk mereka yang lebih cenderung kepada penciptaan kandungan. Pada Computex 2024, syarikat ini telah mendedahkan tiga model iaitu P16, PX13, dan PZ13 dalam tiga bentuk faktor yang berbeza.

Bermula dengan ASUS ProArt P16, ia hadir dalam bentuk faktor laptop yang lebih konvensional. Malah, ia kelihatan seperti ROG Zephyrus G16. Mungkin tidak menghairankan, ia dilengkapi dengan CPU AMD Ryzen AI 9 HX 370 dan GPU Nvidia GeForce RTX 4070. Sebagai mesin penciptaan kandungan, ProArt P16 mempunyai akses kepada perisian AI seperti Nvidia Broadcast, RTX Video, dan ChatRTX demo. Ia dilihat melalui skrin OLED ASUS Lumina 16 inci 3K 120Hz. Walau nilai storan tidak dikongsi, RAM boleh sehingga 64GB bagi mereka yang memerlukan.

Beralih kepada ASUS ProArt PX13, ia merupakan model boleh ubah bentuk untuk mereka yang menghendaki peranti yang lebih kecil untuk dibawa ke mana-mana dengan lebih mudah. CPU dan GPU dikongsi dengan model P16 yang lebih besar, tetapi skrin di sini adalah lebih kecil, dengan saiz 13 inci. Namun, ia berkongsi resolusi yang sama, dan secara semulajadi adalah skrin sentuh apabila digunakan dalam mod tablet. Begitu juga, nilai storan tidak diketahui, tetapi RAM untuk peranti ini boleh sehingga 32GB.

Terakhir, terdapat ASUS ProArt PZ13 2-in-1. Ini sedikit berbeza, kerana ia menggunakan cip Qualcomm Snapdragon X. RAM dan storan bagi ini boleh sehingga 16GB dan 1TB masing-masing. Sekali lagi, ini adalah skrin sentuh 16:10 13 inci. Tetapi di sini, peranti itu sendiri juga dilengkapi dengan penilaian IP52. Syarikat mengatakan bahawa sokongan dan papan kekunci yang datang bersama, yang melekap secara magnetik, ada dalam kotak, begitu juga dengan pen stylus, ini baik kerana mereka biasanya menjadi pilihan tambahan yang mahal.

Butiran harga dan ketersediaan belum lengkap untuk ketiga-tiga ini, tetapi ASUS ProArt P16 mempunyai harga permulaan US$1,899 (~RM8,939), sementara ProArt PX13 bermula dari US$1,699 (~RM7,997). Manakala PZ13 mempunyai jendela ketersediaan pada separuh kedua tahun 2024. Tiada yang pasti untuk pasaran tempatan, dan kami belum menerima maklum balas dari pejabat tempatan syarikat ini lagi.

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan lebih kemas kini dan berita terkini.

Source link

Leave a Reply