Pada tahun lalu, ASUS mengumumkan bahawa mereka akan mengambilalih platform Next Unit of Computing (NUC) milik Intel setelah syarikat teknologi biru tersebut mengumumkan bahawa mereka akan meninggalkan rangkaian produk itu. Apa yang berlaku selepas itu adalah penampilan NUC 14 Pro dan Pro+ pada bulan Mac tahun ini. Baru-baru ini, jenama berpangkalan di Taiwan itu memperluaskan rangkaian mereka dengan NUC 14 Performance.

Dari segi spesifikasi, NUC 14 Performance boleh dipasangkan dengan prosesor Intel Core Ultra 7 155H atau Core Ultra 9 185H Meteor Lake CPU, hingga 64GB DDR5-4400MHz RAM, dan entah NVIDIA GeForce RTX 4060 atau 4070 GPU diskret. Berdasarkan pilihan prosesor, jelas bahawa komponen terakhir itu adalah versi laptop. Apa yang tidak disahkan adalah had kuasa bagi kedua-dua CPU dan GPU, walaupun bekalan kuasa yang menyertainya dinilai pada 330W.

ASUS-NUC-14-Performance-2ASUS-NUC-14-Performance-2
(Sumber gambar: ASUS.)

Berkenaan dengan port, bahagian belakang NUC 14 Performance dilengkapi dengan dua port USB-A 3.2 Gen2, dua port USB-A 2.0, satu port Thunderbolt 4, satu port HDMI 2.1, dua port DisplayPort 1.4a, dan satu port LAN Intel 2.5Gb. Di bahagian hadapan, terdapat Pembaca Kad SD Express 8.0, dua port USB-A 3.2 Gen2, dan port gabungan Jak Audio.

Pada masa penulisan ini, ASUS belum menyatakan sama ada mereka merancang untuk melancarkan NUC 14 Performance di Malaysia dan setakat itu, belum menyediakan harga tempatan.

(Sumber: ASUS)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan lebih kemaskini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply