KUALA LUMPUR: Jurulatih pasukan hoki lelaki kebangsaan A. Arul Selvaraj (imej) telah memberi keutamaan kepada kelenturan apabila menamakan senarai 18 pemainnya untuk Kelayakan Olimpik di Muscat, Oman dari 13 Januari hingga 21 Januari.

Arul Selvaraj menggambarkan pemain yang dipilih sebagai antara yang terbaik dalam keupayaan mereka untuk bermain dalam lebih daripada satu posisi ketika Harimau Cekap bersedia untuk mencari tempat di Olimpik Paris 2024.

“Sejak saya mula (mengambil alih) pada tahun 2020, saya telah banyak mengubah posisi pemain. Ini bertujuan untuk menghasilkan pasukan pemain yang mampu bermain dalam pelbagai posisi kerana kecederaan pasti akan berlaku.

“Ini adalah pasukan terbaik yang kita ada pada masa ini,” katanya dalam sidang media untuk mengumumkan senarai pemain di Stadium Hoki Kebangsaan di Bukit Jalil hari ini.

Arul Selvaraj berkata beliau juga memilih pemain yang mempunyai keinginan yang membara untuk menang dan mampu beraksi pada tahap tertinggi secara mental dan fizikal di atas dan di luar padang.

Beliau juga menekankan keperluan untuk pemain bersatu padu untuk mencapai matlamat mereka untuk layak ke Olimpik Paris 2024, selain dari disiplin dalam pemakanan dan gaya hidup.

“Pada akhirnya, pemainlah yang akan melakukan segala kerja keras untuk memastikan kemenangan. Keinginan dan sikap mereka harus seiring. Semuanya telah diuruskan untuk mereka, jadi tanggungjawab ada pada mereka,” katanya.

Harimau Cekap telah ditempatkan dalam Kumpulan A dengan Britain Raya, Pakistan, dan China dalam Kelayakan Olimpik, manakala Kumpulan B terdiri daripada Jerman, New Zealand, Kanada, dan Chile.

Enam tiket akan diperebutkan untuk Olimpik Paris 2024 di Kelayakan Olimpik, dengan tiga di Oman (lelaki) dan tiga di Valencia, Sepanyol (wanita).

Mengulas tentang sasaran mereka, Arul Selvaraj berkata beliau yakin Harimau Cekap mampu mengalahkan Pakistan dan China untuk sekurang-kurangnya menduduki tempat kedua dalam kumpulan dan memastikan tempat dalam separuh akhir.

Beliau berkata Harimau Cekap akan mengadakan dua sahabat lawan dengan Kanada dan Chile sebelum memulakan kempen mereka dalam Kelayakan.

Sementara itu, jurulatih pasukan hoki wanita kebangsaan Mohd Nasihin Nubli Ibrahim berkata beliau tidak menetapkan sebarang sasaran untuk pasukannya dalam Kelayakan di Valencia kerana beliau mahu pemainnya menggunakan kejohanan itu untuk mendapatkan pengalaman menjelang Sukan Asia 2026.

“Untuk menjadi realistik, kita berhadapan dengan pasukan yang lebih tinggi peringkat seperti Britain Raya, Sepanyol, dan Kanada (dalam Kumpulan B). Ini adalah perlawanan yang penuh tekanan dan pemain perlu menyesuaikan diri dengan cepat untuk melihat di mana kita berdiri berbanding mereka

“Tetapi saya percaya kita boleh menunjukkan persembahan yang baik dan berperanan sebagai pengacau… mari kita lihat ke mana hal itu membawa kita,” katanya.

Pasukan hoki wanita kebangsaan, yang digelar Harimau Malaya, berada dalam Kumpulan B Kelayakan Olimpik dan akan menentang Sepanyol pada 13 Januari, Kanada pada 14 Januari, dan Britain Raya pada 16 Januari. –BernamaSource link

Leave a Reply