Arteta mengatakan Arsenal mungkin perlu memenangi setiap perlawanan untuk menang EPLMikel Arteta berkata pada hari Selasa bahawa Arsenal mungkin perlu memenangi semua sembilan perlawanan terakhir mereka jika ingin dinobatkan sebagai juara ketika dia bersedia untuk “bahagian yang paling indah musim ini”.

Pasukan kedua Gunners berada dua mata di belakang pemimpin Liverpool menjelang jadual April yang sibuk selepas seri tanpa gol mereka di Stadium Etihad pada Ahad lalu menentang rival gelar, Manchester City.

Arteta, yang juga membimbing Arsenal untuk perlawanan separuh akhir Liga Juara-Juara menentang Bayern Munich, menggesa pasukannya untuk merangkul cabaran itu, bermula dengan perlawanan Rabu ini di kandang menentang Luton yang terancam penurunan.

“Kita perlu berada sangat dekat dengannya,” katanya dalam sidang akhbar pra-perlawanan apabila ditanya sama ada Arsenal perlu mempunyai rekod 100 peratus dari sekarang untuk menamatkan di puncak jadual.

“Apabila anda melihat tahap dan konsistensi pasukan lain dan berdasarkan sejarah apa yang diperlukan untuk menang dalam liga ini, ia tidak akan jauh dari situ.”

Spaniard itu menambah: “Ini tempat di mana kita ingin berada dan sekarang kita ingin mengambil peluang ini dan menjadikannya kenyataan.

“Kita bekerja setiap hari dengan semangat dan keghairahan untuk menjadikannya kenyataan dan menikmati setiap saat.

“Saya melihat pasukan benar-benar bermain dengan lancer dan mereka benar-benar bersemangat untuk bermain setiap perlawanan dan itulah yang perlu memacu tenaga ini sehingga penghujung.

“Saya penuh dengan tenaga dan ini adalah bahagian yang paling indah dari musim.”

Perlawanan Arsenal menentang Luton adalah permainan pertama daripada lapan perlawanan bulan ini, termasuk dua pertemuan dengan Bayern.

Walaupun mereka dijangka merupakan pasukan yang jauh lebih unggul daripada Luton, mereka memerlukan gol kemenangan di masa tambahan untuk meninggalkan Kenilworth Road dengan kemenangan dramatik 4-3 pada Disember awal.

Apabila ditanya mengenai kenangannya tentang perlawanan itu, Arteta berkata: “Terutama betapa sukar untuk menang di sana, betapa sukar mereka menjadikannya untuk setiap pasukan…Mereka layak mendapat lebih banyak kredit daripada pasukan lain dalam liga ini, bagaimana mereka melakukannya, apa yang mereka hasilkan sebagai pasukan dan ia akan menjadi perlawanan yang benar-benar sukar.” – AFPSource link

Leave a Reply