Arsenal dalam pusingan kejuaraan ‘lebih matang’ berbanding musim lepas: JorginhoJorginho percaya bahawa Arsenal, yang berjaya mencipta banyak gol, sedang menghampiri perlumbaan juara Liga Perdana dengan lebih matang berbanding musim lalu, di mana mereka gagal pada hujung jalan. Pasukan Mikel Arteta menduduki tangga teratas untuk sebahagian besar kempen 2022/23 tetapi Manchester City mengatasi mereka untuk mengukuhkan gelaran ketiga berturut-turut.

Arsenal telah mencatatkan prestasi cemerlang sejak permulaan tahun ini, memenangi tujuh perlawanan liga dengan jaringan 31-3 secara keseluruhan semasa mereka berusaha untuk menjadi juara England untuk kali pertama sejak tahun 2004.

Pasukan ketiga tersebut menghempaskan kelab terbawah Sheffield United 6-0 pada Isnin lalu untuk berada hanya satu mata di belakang City dan dua mata di belakang Liverpool, dengan 11 perlawanan lagi.

“Prestasi skuad (sangat hebat) dan mentaliti untuk bermula dengan kuat dan menyambung momentum,” kata Jorginho selepas kemenangan gagah pasukannya di Bramall Lane.

“Amat baik untuk melihat pasukan bermain secara proaktif dan ingin terus maju.”

Apabila ditanya mengenai perbezaan pasukan tahun ini berbanding musim lalu yang hampir berjaya, kata Jorginho, “Saya fikir kematangan.

“Kami jauh lebih matang dalam cara kami bersaing dan menguruskan perlawanan. Saya rasa itu.”

Arsenal memulakan perlawanan dengan cepat, mengumpul keunggulan lima gol lebih cepat daripada mana-mana pasukan lawan di Liga Perdana – Declan Rice menjadikan ia 5-0 pada minit ke-39.

Gol petir Ben White pada separuh masa kedua lengkapkan kemenangan gemilang, menjaringkan gol ke-10,000 kelab pada malam di mana mereka menjadi pasukan liga Inggeris pertama yang memenangi tiga perlawanan berperingkat tandang berturut-turut dengan lima gol atau lebih.

“Kami gembira dengan segala kejayaan ini, tetapi kami perlu teruskan,” kata Jorginho.

“Kerana jika kita hanya berfikir ‘Oh ya, bagus, sudah selesai’… tidak, kita perlu terus bekerja keras, bersikap rendah hati, dan terus berusaha.

“Kita tidak boleh hanya gembira dengan apa yang kita lakukan. Tentu, kita gembira tetapi kami mahu terus gembira.

“Jadi, untuk berada di situ, kita perlu terus berusaha dan bekerja keras.” – AFPSource link

Leave a Reply