iPad Pro baru yang ditenagai oleh M4 dan iPad Air yang ditenagai oleh M2 kini boleh dibeli di Malaysia, mengikut penyenaraian masing-masing di laman web Apple Malaysia yang baru dikemaskini. Kedua-dua model ini kelihatan eksklusif buat masa ini hanya di kedai online rasmi jenama tersebut, sementara pengedar tempatan seperti Switch dan Machines belum mengemaskini penyenaraian masing-masing bagi kedua-dua model itu.

  

Untuk mengingatkan, siri iPad Pro generasi seterusnya hadir dalam saiz 11- dan 13-inci, menampilkan paparan Ultra Retina XDR Apple dengan panel OLED Tandem yang baru. Skrin ini menyokong ketepatan XDR dan boleh mencapai kecerahan HDR puncak 1600 nit. Terdapat pilihan untuk kaca nano-teksur untuk mengurangkan silau, tetapi ia hanya tersedia untuk konfigurasi 1TB dan 2TB, dan ia datang dengan kos tambahan.

  

      Pelancaran Apple iPad Pro M4
      Pelancaran Apple iPad Pro M4
     
Imej: Apple
   

  

Apple mengatakan bahawa model iPad Pro baru ini adalah produk tercetus mereka yang paling nipis, dengan versi 11-inci yang mengukur 5.3mm nipis dan versi 13-inci pada 5.1mm. Kedua-dua model ditenagai oleh cip M4 baru, yang menawarkan prestasi 50% lebih cepat dan kecekapan tenaga 50% lebih baik berbanding model M2.

  

GPU 10 inti menyediakan empat kali prestasi daripada pendahulunya, memperkenalkan ciri-ciri seperti Pengekalan Dinamik, perintang mesh yang dipercepatkan oleh perkakasan, dan penjejakan sinaran untuk pertama kalinya dalam iPad. Cip M4 termasuk Unit Pemprosesan Neuron 16 inti (NPU), yang 60 kali lebih cepat daripada enjin neuron pertama Apple, membolehkan tugas AI seperti pengasingan latar belakang masa nyata dalam penyuntingan video 4K lebih cepat. Apple menyatakan bahawa NPU ini lebih kuat daripada mana-mana unit pemprosesan neuron dalam mana-mana PC AI semasa.

  

      Pelancaran Apple iPad Pro M4
      Pelancaran Apple iPad Pro M4
     
Imej: Apple
   

  

Penambahbaikan kamera termasuk strobe True Tone yang dapat diubahsuai berpasangan dengan kamera belakang 12MP dan pengimbas LiDAR untuk pemindaan dokumen yang lebih baik, dan kamera TrueDepth hadapan beresolusi 12MP yang diposisikan semula untuk meningkatkan panggilan video dalam mod landskap, dengan kembali dari ciri Center Stage. Dari segi konetiviti, model-model iPad Pro baru termasuk pemasang USB-C berprestasi tinggi dengan sokongan untuk Thunderbolt 3 dan USB 4, Wi-Fi 6E, dan sokongan 5G dalam model selular.

      

      Apple iPad Air M2
      Apple iPad Air M2
     
Sumber: Apple.
   

  

Sementara itu, iPad Air baru datang dalam dua saiz: 11- dan 13-inci. Kedua-duanya dinaiktaraf untuk menampilkan cip M2 Apple, yang dikatakan menawarkan prestasi 50% lebih baik berbanding model generasi sebelumnya.

  

      Apple iPad Air 6
      Source link

Leave a Reply