Aplikasi Pengurus PC Baharu Microsoft Kini Tersedia Untuk Windows 10 Dan 11


Microsoft PC Manager, aplikasi pengganti seperti CCleaner, yang ditawarkan oleh Microsoft kini telah tersedia bagi lebih banyak kawasan. Seperti yang dilaporkan oleh Windows Latest, perisian ini boleh dimuat turun melalui Microsoft Store, dan sesuai dengan Windows 11 serta Windows 10 versi 19042.0 atau lebih tinggi.

Aplikasi ini adalah produk cawangan Microsoft di China dan awalnya disiarkan dalam Bahasa Mandarin pada bulan Januari tahun ini. Versi terkini yang kini tersedia mempunyai lebih banyak ciri dan reka bentuk yang lebih baik untuk tujuan navigasi. Seperti CCleaner, ia mampu menguruskan storan dalaman PC anda, memori, aplikasi yang dipasang, membuang fail sementara, dan lain-lain.

microsoft pc manager windows app
Imej: Microsoft

Microsoft PC Manager menyatukan keupayaan utiliti asli Windows sambil memperkenalkan ciri tambahan untuk mencipta satu rangkaian yang komprehensif. Iterasi terkini termasuk toolbar terapung untuk capaian segera, membolehkan pengguna untuk meningkatkan prestasi PC mereka atau memulakan alat lain dengan lancar. Berikut adalah beberapa alat yang ditawarkan oleh aplikasi baru yang telah dikeluarkan:

  • PC Boost: Ciri ini menutup proses yang tidak perlu dan membuang fail sementara dari komputer anda. Ia juga menawarkan opsyen Smart Boost, dimana ia akan diaktifkan apabila penggunaan RAM meningkat atau fail sementara melebihi saiz 1 GB.
  • Deep Cleanup: Fungsi ini mengenal pasti fail-fail kemas kini Windows, kandungan dalam tong kitar semula, cache web, dan cache aplikasi. Pengguna mempunyai pilihan untuk memilih item yang ingin dipadam atau disimpan.
  • Process: Alat ini memberikan gambaran menyeluruh tentang semua proses aktif di PC anda dalam antara muka aplikasi. Pengguna boleh menghentikan mana-mana proses terus dari aplikasi, mengurangkan keperluan untuk membuka Pengurus Tugas.
  • Startup: Pengguna boleh menguruskan semua aplikasi yang dilancarkan semasa permulaan. Sama seperti ciri Process, ini menyusun proses, mengurangkan kebergantungan pada Pengurus Tugas.
  • Fail Besar: Mudah mencari fail besar pada mana-mana pemacu tanpa perlu melayari Explorer Fail secara manual.

Terdapat juga bahagian Toolbox yang membolehkan anda untuk cepat melancarkan beberapa alat Windows yang berguna seperti Tangkapan skrin, Perekam, Kalkulator, Tajuk, Folder tangkapan skrin, dan Notepad. Anda juga akan dapat mencari dengan mudah Penukar mata wang, Bing Translator, dan pautan yang anda tambahkan sebagai pintasan dalam Edge di sini. Selain itu, anda boleh melancarkan toolbar di desktop dari halaman Toolbox, membolehkan anda menyelesaikan masalah dengan satu klik untuk meningkatkan prestasi PC anda, mengambil tangkapan skrin, dan lain-lain.

Seperti yang disebut sebelum ini, PC Manager kini boleh didapati melalui Microsoft Store. Aplikasi ini boleh digunakan secara percuma dan tidak memerlukan langganan untuk mengakses semua ciri-cirinya seperti CCleaner.

(Sumber: Microsoft [1] [2], melalui WindowsLatest)

Source link

Leave a Reply