Android 15 dijangka akan dilancarkan pada penghujung tahun ini, dan beberapa ciri yang mungkin akan muncul telah pun memberikan petunjuk kepada individu yang tahu di mana untuk mencarinya. Antara mereka adalah ahli-ahli di Android Authority, yang telah mengkaji Developer Preview 2 sistem pengendalian mudah alih yang akan datang, dan menemui dua ciri yang cukup menarik.

Ciri pertama, dan mungkin lebih kerap digunakan daripada kedua-duanya, dipanggil “adaptive timeout”. Ia pada dasarnya berfungsi sebagai lawan tepat ciri “screen attention” yang sedia ada, yang menghalang skrin anda daripada padam jika anda sedang memandanginya, mengabaikan penetapan masa padam yang anda tetapkan secara manual, atau 30 saat lalai.

Dengan “adaptive timeout”, jika telefon anda menentukan bahawa anda tidak lagi memandang skrin, ia akan mematikannya sebelum masa penentuan masa padam yang ditetapkan. Walaupun masih tidak jelas apa yang akan digunakan Android 15 untuk membuat keputusan itu, kemungkinan besar ia akan berdasarkan kamera hadapan, sama seperti “screen attention”.

Ciri kedua yang ditambah melalui Android 15 adalah memberikan pengguna pilihan untuk secara automatik menyalakan semula Bluetooth selepas mematikannya. Apabila mematikan Bluetooth dari menu tetapan pantas (dengan menggeser dari skrin utama anda), anda akan diminta dengan pilihan untuk membenarkannya “menyalakan semula secara automatik esok”. Ini kemungkinan akan serupa dengan mesej yang anda terima apabila mematikan loceng berulang pada peranti Android.

Pada satu sisi, alasan anda mungkin ingin menyalakan semula Bluetooth secara automatik adalah rangkaian Cari Peranti Saya. Ini pada dasarnya adalah rakan sejawat Android kepada rangkaian Cari Saya milik Apple. Ia berfungsi dengan cara yang sama juga, bergantung pada Bluetooth tidak hanya untuk mencari peranti yang hilang, tetapi juga membantu orang lain mencari milik mereka. Tetapi pada sisi lain, anda sebenarnya sudah boleh menggunakan ciri ini dengan mengaktifkan ciri peminda yang menggunakan Bluetooth dari tetapan perkhidmatan Lokasi.

Dengan semua perkara itu, daripada dua ciri yang Android 15 akan tambah, yang pertama mungkin lebih berguna. Salah satu manfaat utama skrin anda padam secara automatik apabila anda tidak memandanginya adalah jangka hayat bateri yang lebih baik. Dan kita semua boleh gunakan lebih banyak daripadanya.

(Sumber: Android Authority [1], [2])

“Follow” kami di Instagram, Facebook, Twitter, atau Telegram untuk mendapatkan lebih kemaskini dan berita terkini.Source link

Leave a Reply