Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Tiket Tanpa Had AirAsia Unlimited ASEAN – Pas Antarabangsa Yang Harus Anda MilikiMinggu lepas, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia telah memberi petunjuk tentang pelan langganan baru mereka untuk menggantikan langganan Super Plus lama, yang dipanggil Pakej Tanpa Had – Asean Antarabangsa. Maklumat pada masa itu agak kurang, yang difahami kerana ianya hanyalah cubaan.

Kini, syarikat penerbangan tersebut telah memberikan lebih butiran tentang tawaran langganan baru ini. Secara keseluruhan, nampaknya ia adalah tawaran yang lebih baik, tetapi ini adalah disebabkan oleh harga yang lebih tinggi secara semulajadi.

Harga
Jika anda terlepas, Pakej Tanpa Had AirAsia – Asean Antarabangsa ini berharga RM1,188 setahun, atau RM99 sebulan. Syarikat penerbangan tersebut juga telah mengumumkan bahawa anda boleh mendapatkan diskaun RM50 jika anda membayar dengan BigPay.

Di pihak lain, jika anda memilih langganan bulanan, anda juga boleh melakukannya melalui BigPay jika anda tidak mempunyai kad kredit. Walau bagaimanapun, dengan melakukan begitu, anda akan dikenakan caj RM106.20 sebulan.

Mengenai tawaran sebenar Pakej Tanpa Had AirAsia – Asean Antarabangsa, ini datang dalam bentuk penerbangan bayaran asas percuma selama setahun bermula 1 Mei 2024. Frasa utama di sini adalah “penerbangan bayaran asas percuma”, kerana walaupun penerbangan anda mungkin percuma, anda masih perlu membayar untuk perkara seperti cukai lapangan terbang, dan tambahan seperti bagasi diambil dan makanan.

Dalam halaman terma dan syarat rasmi – yang telah dikemaskini selepas petunjuk awal dikeluarkan – penerbangan percuma juga hanya terpakai jika destinasi anda adalah salah satu daripada negara yang disenaraikan oleh syarikat. Ini termasuk Malaysia, Thailand, Filipina, Indonesia, Singapura, Vietnam, Kemboja, Myanmar, Laos atau Brunei.

Catatan Halus
Mungkin bukan frasa yang anda jangkakan untuk dilihat di luar perkara yang berkaitan dengan internet, tetapi dengan tawaran percuma tanpa had datang satu polisi kegunaan saksama (FUP) yang berkaitan. Dalam kes Pakej Tanpa Had AirAsia – Asean Antarabangsa, ini bermaksud anda perlu membuat tempahan penerbangan sekurang-kurangnya 14 hari sebelumnya, dalam jendela perjalanan yang disebutkan di atas.

Anda juga hanya boleh memiliki dua tempahan aktif pada satu masa di bawah Pakej Tanpa Had AirAsia – Asean Antarabangsa, walaupun mereka boleh menjadi penerbangan satu hala atau pulang pergi. Anda kemudiannya perlu menunggu sehingga anda membuat salah satu trip sebelum anda boleh membuat satu lagi. Dan walaupun anda boleh mempunyai dua trip pada hari yang sama, mereka tidak boleh juga dari lokasi keberangkatan yang sama. Dalam mimpi yang sama, anda juga hanya mampu melepaskan tiga penerbangan yang ditempah dengan cara ini sebelum pakej anda ditarik balik.

Juga, seperti yang anda jangkakan, Pakej Tanpa Had AirAsia – Asean Antarabangsa mempunyai beberapa apa yang ia panggil Tempoh Larangan di mana anda tidak dibenarkan untuk menuntut penerbangan percuma. Seperti yang disenaraikan dalam halaman T&C yang dikemaskini, berikut senarai Tempoh Larangan:

– 30 Oktober 2024 – 4 November 2024: Hari Semua Roh/Saints – Z2
– 19 Disember 2024 – 5 Januari 2025: Cuti Krismas dan Tahun Baru – Semua Syarikat Penerbangan
– 24 Januari 2025 – 3 Februari 2025: Tahun Baharu Cina – Semua Syarikat Penerbangan
– 27 Mac 2025 – 6 April 2025: Hari Raya – AK/D7/FD/QZ
– 10 April 2025 – 20 April 2025: Festival Songkran – AK/D7/FD/QZ
– 15 April 2025 – 22 April 2025: Minggu Suci – Z2

Diskaun Tambahan
Di samping penerbangan, Pakej Tanpa Had AirAsia – Asean Antarabangsa juga menyediakan pelanggan langganan dengan satu perjalanan lapangan terbang percuma ke atau dari KLIA, sesuai untuk kedua-dua Terminal 1 dan 2 jika perjalanan anda berharga antara RM59 dan RM80. Kemudian terdapat diskaun tambahan RM2 untuk perjalanan e-hailing melalui airasia Ride, yang boleh dituntut sebanyak yang anda mahu. Bonus lain untuk mendaftar pakej Pakej Tanpa Had AirAsia – Asean Antarabangsa adalah mendapatkan diskaun sehingga 50% untuk tempahan Hotel AirAsia, sehingga batasan RM50.

Seperti yang dinyatakan minggu lalu, anda hanya boleh menggunakan faedah-faedah ini jika anda menggunakan aplikasi AirAsia MOVE, di mana anda juga perlu mendaftar akaun jika anda belum melakukannya. Anda juga akan mendapat 5,000 Mata AirAsia apabila melanggan pakej ini, yang kemudiannya boleh digunakan untuk menukar penerbangan, perjalanan dan penginapan, tetapi syarikat penerbangan menyatakan bahawa jumlah pakej adalah terhad. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Pakej Tanpa Had AirAsia – Asean Antarabangsa, anda boleh klik pada pautan di bawah.

(Sumber: AirAsia [1], [2], [3])Source link

Leave a Reply