Anwar Mengumumkan Peruntukan RM238.7 Juta Untuk MelakaPerdana Menteri Anwar Ibrahim mengumumkan hari ini bahawa Melaka akan menerima peruntukan sejumlah RM238.7 juta tahun ini, menandakan peningkatan daripada RM233.6 juta yang diperuntukkan tahun lalu.

Anwar, semasa pertemuan dengan penjawat awam negeri Melaka di Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di Ayer Keroh hari ini, memberikan butiran peruntukan tersebut, menekankan bahawa RM800 juta telah dicadangkan untuk projek pembangunan di Melaka. Antara projek-projek utama adalah Rancangan Pemulihan Banjir Sungai Putat, bernilai RM72.8 juta, dan Program Bantuan Baiki Rumah 2024/2025, berjumlah RM10.1 juta.

Selain itu, projek-projek lanjutan termasuk pembinaan Empangan Sungai Melaka (RM80 juta), Empangan Sungai Jernih (RM60 juta), dan peningkatan Empangan Pemulihan Banjir Krubong-Durian Tunggal (RM30 juta). Tambahan pula, dana telah diperuntukkan untuk pembangunan kampus cawangan Jasin Universiti Teknologi MARA (UiTM) (RM60.4 juta) dan program Rumah Mesra Rakyat Melaka (RM22.3 juta).

Menurut salah satu portal berita tempatan, Anwar menekankan komitmen kerajaan untuk meningkatkan kehidupan penjawat awam, terutamanya dalam memperbaiki kediaman mereka semasa pertemuan tersebut. Beliau mengucapkan terima kasih atas inisiatif berjaya untuk memperbaiki tandas sekolah tahun lalu, memastikan kemudahan bersih di semua sekolah.

“Jeneral tahun lalu, tandas sekolah (menjadi tumpuan) dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang membantu dan kini kita bangga bahawa semua sekolah memiliki tandas yang bersih.

Selain itu, beliau menyatakan kadar Phase 1 Sumbangan Tunai Rahmah (STR) sehingga RM500 (isi rumah) juga telah memberi manfaat kepada lebih daripada 267,000 penerima di Melaka, dengan peruntukan mencapai RM215 juta.

“Kita akan berusaha untuk mencari dana untuk rakyat dan kerana itu kita boleh tambah RM2 bilion untuk STR tahun ini dan ini dilakukan mengikut keadaan dan keperluan ekonomi negara,” katanya.Source link

Leave a Reply