Anwar ‘Gembira Untuk Membuka Semula’ Siasatan MH370 Jika Terdapat Bukti Yang Mencukupi


Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata hari ini beliau akan “gembira untuk membuka semula” siasatan mengenai penerbangan MH370 jika terdapat bukti yang “memaksa”, membuka pintu kepada siasatan baru sepuluh tahun selepas pesawat itu hilang.

“Jika terdapat bukti yang memaksa untuk membuka semula, kami pasti akan gembira untuk melakukannya,” katanya apabila ditanya mengenai perkara tersebut semasa lawatan ke Melbourne.

Kata-katanya itu datang ketika keluarga-keluarga merayakan 10 tahun pesawat itu lenyap di Lautan Hindi dengan 239 penumpang di atas pesawat.

“Saya tidak fikir ini adalah isu teknikal. Ia adalah isu yang mempengaruhi kehidupan orang ramai dan apa sahaja yang perlu dilakukan mestilah dilakukan,” katanya.

Penerbangan Malaysia Airlines 370, pesawat Boeing 777, hilang dari skrin radar pada 8 Mac 2014 semasa dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Walaupun siasatan terbesar dalam sejarah penerbangan dilakukan, pesawat itu tidak pernah ditemui dan operasi itu dihentikan pada Januari 2017.

Sebanyak 500 saudara-mara dan penyokong-penyokong mereka berkumpul semalam di sebuah pusat membeli-belah berhampiran ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur untuk “hari peringatan”, dengan ramai yang jelas terjejas dengan kesedihan.

Beberapa dari keluarga-keluarga datang dari China, di mana hampir dua pertiga penumpang pesawat malapetaka itu berasal.

“10 tahun yang lalu telah menjadi sebuah rollercoaster emosi yang tidak berhenti bagi saya,” Grace Nathan, seorang peguam Malaysia berumur 36 tahun yang ibunya, Anne Daisy, 56, berada di dalam penerbangan itu, memberitahu AFP.

Berucap kepada orang ramai, beliau menyeru kerajaan Malaysia untuk menjalankan siasatan baru.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke memberitahu wartawan bahawa “sejauh Malaysia berkenaan, ia komited untuk mencari pesawat tersebut… kos bukanlah isu”.

Beliau memberitahu keluarga-keluarga yang berkumpul bahawa beliau akan berjumpa dengan pegawai-pegawai dari firma eksplorasi marin berpusat di Texas, Ocean Infinity, yang menjalankan siasatan sebelum ini, untuk membincangkan operasi baru.

“Kami kini sedang menunggu mereka untuk memberi tarikh yang sesuai dan saya berharap dapat berjumpa dengan mereka tidak lama lagi,” katanya.

Siasatan terdahulu yang dipimpin oleh Australia yang meliputi 120,000 kilometer persegi (46,000 batu persegi) di Lautan Hindi hampir tidak menemui sebarang jejak pesawat tersebut, dengan hanya beberapa serpihan serpihan debris yang ditemui.Source link

Leave a Reply