Anjing mati selepas ditembak dengan peluru besi di Kapar


KAPAR: Myforeverdoggo, sebuah laman media yang menumpukan kepada anjing, telah mengejutkan masyarakat dengan insiden yang menggemparkan.

Brownie, seekor anjing yang dulunya mesra, ditemui terluka parah dan berdarah di Kapar semalam.

Lin Ye Shan, seorang penyelamat dan penyedia makanan anjing bebas, menerima panggilan kecemasan mengenai anjing yang tertekan itu, memaksa tindakan segera.

Pemeriksaan menunjukkan bahawa Brownie mengalami kerosakan tulang yang teruk, menyebabkan dia tidak dapat bergerak.

Keterukan keadaannya menyebabkan perbincangan tentang pemulihan yang berpanjangan, potensi amputasi kedua-dua kaki, dan penyingkiran peluru yang tertanam di badannya.

Malangnya, disebabkan oleh ramalan yang suram dan untuk meringankan kesakitan dan penderitaan lebih lanjut, doktor haiwan menasihatkan euthanasia sebagai tindakan yang manusiawi.

Lin, yang komited untuk mencari keadilan untuk Brownie, membuat laporan polis dan menyampaikan bukti peluru berjuntai yang dikeluarkan dari anjing yang cedera itu.

Menurut maklumat yang diperoleh dari bekas tentera, peluru logam ini nampaknya datang dari senapang angin – sebuah senjata yang terhad kepada individu berlesen.

Penggunaan peluru plumbum dan keluli juga dilarang di Malaysia, menimbulkan kebimbangan tentang pemilikan senjata haram dan kekejaman terhadap haiwan.

Kes ini kini telah diserahkan kepada pihak berkuasa untuk penyiasatan menyeluruh.

Lin menggesa sesiapa yang mempunyai maklumat atau yang mungkin menyaksikan insiden itu untuk muncul dan berkongsi butiran secara anonim.

Beliau menggalakkan melaporkan ke balai polis dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

Menyokong kebimbangan tersebut, Honupaws, peruncit kesihatan dan gaya hidup anjing, menyuarakan kebimbangan yang mendalam dan kesedihan terhadap kenyataan menyedihkan yang dihadapi oleh haiwan.

Syarikat itu, yang telah bersara dari kerja penyelamatan kerana tekanan emosi dari pengalaman garis depan, menekankan perlakuan yang kasar terhadap anjing di Malaysia.

Walaupun aspek buruk dalam industri tersebut, mereka menggesa orang untuk mengalihkan emosi yang kuat mereka kepada tindakan positif seperti meningkatkan kesedaran, menjadi sukarelawan, menyokong penyelamat, memelihara, dan mempromosikan belas kasihan.

Honupaws mengakui @myforeverdoggo kerana menggunakan platform mereka untuk menerangkan isu-isu ini, menekankan kepentingan mendedahkan kebenaran untuk meningkatkan kesedaran.

Peruncit itu percaya kepada karma untuk keadilan dan membayangkan sistem yang melaksanakan Program Tangkap, Steril, Lepaskan (TNR) untuk haiwan jalanan, bertujuan untuk penyelesaian yang manusiawi di dunia bebas dari kekejaman.

Dalam usaha untuk melibatkan masyarakat dan meningkatkan kesedaran, permohonan telah dibuat untuk berkongsi kisah Brownie di platform media sosial, disertai dengan hashtag #JusticeforBrownie.

Harapannya adalah ini akan mendorong lebih banyak akaun saksi mata dan maklumat yang boleh membantu dalam penyiasatan.

Bagi mereka yang ingin membantu, tanpa mengira sama ada mereka merupakan saksi mata, panduan terperinci telah diberikan mengenai cara melaporkan kes kezaliman.

Individu boleh mengunjungi dan mengisi borang dengan sebarang maklumat yang ada, dan mengemukakan bukti kezaliman itu. Laporan juga boleh dibuat di balai polis.

Kisah tragis Brownie telah menimbulkan seruan keadilan dan usaha kolektif untuk mengakhiri kekejaman terhadap haiwan.Source link

Leave a Reply