Ancaman Tsunami dari Gempa Bumi Jepun Sudah Berlalu, Loji Nuklear Selamat Semua Okay


Ancaman tsunami dari gempa bumi kuat yang melanda Jepun tengah pada hari Isnin (1 Januari) “sudah lalu”, kata sebuah agensi Amerika Syarikat, selepas ombak lebih sepanjang satu meter telah melanda beberapa kawasan sebelum ini.

“Ancaman tsunami kini sudah besar sebahagian,” kata Pusat Amaran Tsunami Pasifik yang berpangkalan di Hawaii.

Gempa bumi kuat melanda Jepun tengah pada hari Isnin, memicu amaran untuk penduduk mengosongkan beberapa kawasan pantai, memutuskan bekalan elektrik kepada ribuan rumah dan mengganggu penerbangan serta perkhidmatan rel ke kawasan yang terjejas.

Gempa bumi yang memiliki magnitud sementara 7.6 melanda pantai Laut Jepun dengan gelombang kira-kira 1 meter, dengan gelombang yang lebih besar dijangka, lapor penyiarkan awam NHK.

Jabatan Meteorologi Jepun juga menurunkan amaran dari “amaran tsunami besar” kepada hanya “amaran tsunami”. Amaran awal, dikeluarkan untuk prefektur pantai Ishikawa, Niigata, dan Toyama, merupakan amaran utama pertama sejak gempa bumi dan tsunami Mac 2011 yang melanda timur laut Jepun.

Amaran tsunami besar bermaksud terdapat kemungkinan gelombang lebih dari 3 meter.

Beberapa rumah telah musnah dan pasukan tentera telah dihantar untuk membantu operasi penyelamatan, kata jurucakap kerajaan teratas Hayashi Yoshimasa kepada wartawan, menambah bahawa pihak berkuasa masih menilai kadar kerosakan.

Gempa bumi kuat lain di kawasan tersebut, di mana aktiviti seismik telah berlangsung selama lebih dari tiga tahun, boleh berlaku dalam beberapa hari akan datang, kata pegawai JMA Toshihiro Shimoyama.

Dalam kenyataan kepada media segera selepas gempa bumi, Perdana Menteri Fumio Kishida juga memperingatkan penduduk untuk bersedia menghadapi bencana lebih banyak.

“Penduduk perlu sentiasa berwaspada terhadap gempa bumi yang mungkin berlaku dan saya menggesa penduduk di kawasan di mana tsunami dijangka untuk mengosongkan kawasan tersebut secepat mungkin,” kata Kishida.

“Berlari!” satu amaran kuning cerah kelihatan di skrin televisyen meminta penduduk di kawasan tertentu pantai untuk segera mengosongkan rumah mereka.

Pihak Berkuasa Kawalan Nuklear Jepun berkata tiada ketidaknormalan telah disahkan di loji nuklear sepanjang Laut Jepun, termasuk lima reaktor aktif di loji Ohi dan Takahama Electric Power Kansai di Fukui Prefecture.

Agensi-AgensiSource link

Leave a Reply