KUALA LUMPUR: Harimau Malaya kembali mengalami kecederaan lagi, kali ini penjaga gol utama Johor Darul Ta’zim (JDT), Ahmad Syihan Hazmi Mohamed terpaksa menarik diri daripada pasukan untuk dua perlawanan penting dalam Kumpulan D dalam pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 bulan ini.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengesahkan dalam entri Facebook semalam bahawa Ahmad Syihan terpaksa menyerah harapan untuk menyertai kem latihan pusat menjelang pusingan kelayakan yang akan datang setelah dimaklumkan oleh doktor kelabnya.

Penjaga gol berusia 28 tahun itu merupakan pemain keenam yang cedera, menyusul penyingkiran lima penyerang utama sebelum ini: pemain sayap Mohamad Faisal Abdul Halim dan Arif Aiman Mohd Hanapi, serta penyerang Darren Lok, Muhammad Syafiq Ahmad, dan Romel Morales.

“Jurulatih utama Harimau Malaya, Kim Pan Gon tidak akan memanggil pemain gantian, malah memilih untuk terus menggunakan tiga penjaga gol sedia ada – Azri Ab Ghani, Kalamullah Al-Hafiz Mat Rowi dan Sikh Izhan Nazrel Sikh Azman,” menurut entri itu.

FAM berkata pemain tengah Selangor FC, Nooa Laine akan menyertai pasukan kebangsaan esok, menjadikan 25 anggota pasukan yang akan berlepas ke Bishkek pada Selasa untuk perlawanan seterusnya menentang tuan rumah, Kyrgyzstan, di Stadium Dolen Omurzakov pada 6 Jun.

Malaysia akan menamatkan kempen Kumpulan D mereka menentang Taiwan di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini pada 11 Jun.

Selepas empat perlawanan, Malaysia berada di tempat ketiga dalam kumpulan dengan enam mata, manakala Kyrgyzstan berada di tempat pertama, berkongsi sembilan mata dengan Oman di tempat kedua, dan Taiwan berada di bahagian paling bawah tanpa sebarang mata.Source link

Leave a Reply