HUKUMAN larangan dua tahun untuk menyertai semua pertandingan yang dikenakan kepada Ngu Jia Xin masih berkuatkuasa selepas atlet lompat tinggi kebangsaan tersebut absen daripada prosiding rayuan yang diadakan pada 18 Mac.

Pengarah Agensi Anti-Doping Malaysia (ADAMAS), Azura Abidin, menyatakan bahawa tiada panggilan lanjutan akan dibuat kepada atlet perempuan yang didapati positif dadah semasa Kejohanan Trek dan Padang Persatuan Olahraga Malaysia di Stadium Mini Majlis Sukan Negara pada Februari 2023.

“Jia Xin mengemukakan rayuan, bagaimanapun, kerana beliau tidak hadir pada tarikh rayuan yang dijadualkan, kami akan mematuhi keputusan asal berkaitan dengan suspensinya.

“Kami telah cuba untuk menghubungi beliau, menghantar surat, emel, membuat tindak lanjut, tetapi tidak berhasil. Malah, jurulatihnya juga tidak dapat mengesan keberadaannya,” tambahnya.

Azura berbual dengan wartawan selepas majlis berbuka puasa di Kementerian Belia dan Sukan di sini semalam, yang juga dihadiri oleh Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.

Sebagai tambahan, apabila dihubungi oleh Bernama hari ini, Datuk R Annamalai, pengerusi Jawatankuasa Perubatan Persatuan Olahraga Malaysia, mengesahkan kesinambungan hukuman terhadap Jia Xin.

Jia Xin digantung daripada semua pertandingan dari 2 Jun tahun lalu hingga 1 Jun 2025, selepas ADAMAS mengesahkan atlet tersebut positif mengandungi bahan larangan sibutramine.Source link

Leave a Reply