KUALA LUMPUR: Akademi Badminton Malaysia (ABM) telah mengeluarkan tiga pemain lelaki tunggal – Lee Shun Yang, Chia Jeng Hon dan Rex Hooi Shao Heng.

Jurulatih lelaki tunggal kebangsaan, Hendrawan, mengatakan keputusan itu dibuat berdasarkan prestasi mereka dalam kejohanan antarabangsa dan semasa sesi latihan.

“Ini sangat sukar kerana biasanya kami hanya menolak satu atau dua pemain sahaja. Prestasi mereka dinilai berdasarkan persembahan dalam kejohanan dan data,” katanya dalam satu sidang media mengenai penilaian pemain kebangsaan di ABM di Bukit Kiara hari ini.

Hendrawan berkata Shun Yang, bagaimanapun, akan dibenarkan berlatih di akademi tersebut, selain daripada ditawarkan peranan sebagai rakan tanding.

Jurulatih berusia 51 tahun itu berkata ABM juga mengambil pendekatan untuk memisahkan pemain sedia ada kepada dua kumpulan – A dan B.

Kumpulan A akan terdiri daripada Ng Tze Yong, Aidil Sholeh Ali Sadikin, Leong Jun Hao, Justin Hoh dan Eogene Ewe manakala Kumpulan B akan terdiri daripada Shaqeem Eiman Shahyar, Chua Kim Sheng, Ong Ken Yon, Ong Zhen Yi dan Jacky Kok.

Hendrawan berkata perbezaan antara kedua-dua kumpulan tersebut ialah pemain bulu tangkis dalam Kumpulan A akan bersaing dalam 12 hingga 14 kejohanan setahun manakala mereka dalam Kumpulan B akan mengurangkan penyertaan mereka kepada kira-kira empat hingga enam sahaja.

“Mereka boleh meningkatkan kedudukan mereka untuk dimasukkan ke dalam Kumpulan A, dengan syarat mereka menghasilkan hasil yang baik apabila kami menghantar mereka ke kejohanan,” katanya. – BernamaSource link

Leave a Reply