Abdul Rashid Hussain Dilantik Sebagai Pengerusi Tabung Haji BaruTan Sri Abdul Rashid Hussain, pengasas kumpulan perbankan RHB, telah dilantik sebagai pengerusi Tabung Haji (TH) berkuat kuasa hari ini.

Menurut kenyataan pada hari ini (20 Disember), Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mohd Na’im Mokhtar mengatakan Abdul Rashid akan memimpin Lembaga TH selepas Tan Sri Azman Mokhtar, yang merupakan pengerusi terakhir.

Beliau berkata pengalaman korporat yang meluas oleh ahli perniagaan terkemuka ini adalah penting dalam meneruskan kecemerlangan TH sebagai institusi pengurusan Haji bertaraf dunia.

Abdul Rashid, yang juga merupakan ahli Lembaga Penasihat Universiti Islam Antarabangsa, sebelum ini pernah berkhidmat sebagai ahli Lembaga dan pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Khazanah Nasional Bhd dari 1994 hingga 1998.

Beliau juga merupakan pengerusi Putrajaya Holdings dari 1995 hingga 2000.

Menurut Mohd Na’im, Abdul Rashid juga merupakan salah seorang dari enam individu yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk berkhidmat dalam Suruhanjaya Diraja (RCI) bagi Tabung Haji (TH).

Mohd Na’im juga mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada Azman atas perkhidmatan yang bersungguh-sungguh dan kepimpinan cemerlang beliau dalam memimpin Lembaga Pengarah TH.

Sementara itu, Pengarah Urusan Kumpulan TH dan Ketua Pegawai Eksekutif, Syed Hamadah Syed Othman mengharapkan pelantikan Abdul Rashid akan membawa institusi Islam ini dihormati atas pencapaian dan tadbir urus yang baik.

Beliau berkata hal ini sejajar dengan mandat penubuhan TH – untuk memudahkan umat Islam menyimpan wang untuk menunaikan ibadah haji, iaitu Rukun Islam yang kelima.

Syed Hamadah juga yakin bahawa pengerusi baru akan meneruskan usaha untuk memperkukuhkan TH dengan pengalaman dan kepimpinan beliau.

“TH mengalu-alukan pelantikan beliau dan bersyukur menerima tokoh yang disegani dengan pengalaman, terutamanya dalam bidang perniagaan dan orang yang bertanggungjawab dalam penubuhan Kumpulan RHB, salah satu kumpulan perbankan terbesar di negara ini,” katanya dalam kenyataan.

Sementara itu, TH juga mengucapkan terima kasih kepada Azman atas perkhidmatannya sebagai pengerusi TH sejak 20 Disember 2021.

“Beliau berjaya memastikan kedudukan kewangan TH menjadi lebih kukuh dengan jumlah deposit keseluruhan RM88.9 bilion sehingga 30 November 2023, peningkatan hampir tujuh peratus berbanding RM83.3 bilion pada 1 Januari 2022,” katanya.Source link

Leave a Reply