7-Eleven mencatatkan pendapatan keseluruhan sebanyak RM684.2 juta untuk suku kewangan semasa berakhir pada 31 Mac 2024, menunjukkan peningkatan sebanyak RM28.2 juta atau 4.3% berbanding suku yang sama tahun lalu. Walau bagaimanapun, keuntungan sedikit merosot dari RM15 juta kepada RM12 juta pada suku ini.

Kumpulan tersebut menyatakan bahawa perbelanjaan operasi meningkat sebanyak RM20.7 juta atau +10.2%, terutamanya disebabkan oleh peningkatan kos operasi stor yang dipacu oleh jam operasi yang lebih panjang dan penambahan 88 stor baru bersih, membawa jumlah stor keseluruhan kepada 2,581. Penambahan dalam jumlah pekerja untuk memenuhi permintaan perniagaan yang dijangkakan turut menyumbang kepada peningkatan ini.

Walau bagaimanapun, ia menegaskan bahawa landskap ekonomi semasa ditandai dengan cabaran yang ketara, terutamanya diakibatkan oleh eskalasi ketegangan geopolitik dan peningkatan kos hidup, terutamanya dengan peningkatan Cukai Jualan dan Perkhidmatan pada Mac 2024. Walaubagaimanapun, ekonomi tempatan dijangka didorong terutamanya oleh perbelanjaan domestik yang berdaya tahan, disokong oleh pertumbuhan pekerjaan yang mampan dan pertumbuhan upah. Ketibaan dan perbelanjaan pelancong dijangka akan meningkat. Dalam hal ini, Kumpulan itu berkata ia akan kekal berwaspada dan komited untuk melaksanakan langkah-langkah yang diperlukan untuk menavigasi secara efektif melalui cabaran dan peluang ini.

Kumpulan tersebut menyatakan bahawa ia terus mengembangkan format kedai 7-Café-nya, bertujuan untuk meningkatkan tawaran produk dan meningkatkan pengalaman pelanggan di kedai. Format 7-Café dijangka akan memacu pertumbuhan dalam kategori makanan segar, manakala turut memainkan peranan penting dalam mempelbagaikan campuran jualan dan meningkatkan margin.

Inisiatif yang sedang berjalan termasuk penubuhan 7-Cafés baru di luar Lembah Klang, disokong oleh pelan taktikal untuk menembusi lokasi tertentu yang berpotensi tinggi. Selain itu, ia berkata akan terus melaksanakan misi penasihat dengan rakan kongsi Jepun, untuk memberi tumpuan kepada memperluaskan tawaran kantin makanan segar dan meningkatkan hasil pengeluaran dengan mengoptimumkan bahan mentah berkualiti tinggi, mengamalkan amalan operasi terbaik dan disiplin.

Sementara itu, segmen Kedai Runcit merekodkan prestasi yang positif, dengan pendapatan meningkat sebanyak RM28.2 juta atau +4.3% kepada RM684.2 juta berbanding suku yang sama tahun sebelumnya. Kenaikan pendapatan itu disumbangkan oleh faktor-faktor seperti peningkatan jumlah pelanggan dan peningkatan tawaran produk dalam suku semasa.Source link

Leave a Reply