5 Industri Diundang Untuk Sertai Program Dasar Gaji Progresif PenerokaanMenteri Kewangan, Rafizi Ramli mengumumkan hari ini di platform X bahawa pelaksanaan Dasar Gaji Progresif akan bermula dengan projek perintis yang melibatkan 1,000 syarikat bermula Jun depan.

Inisiatif kerajaan ini bertujuan untuk menyelaraskan gaji rakyat dengan peningkatan produktiviti dan mendorong Malaysia ke arah status negara berpendapatan tinggi. Projek perintis ini akan menjemput penyertaan dari lima sektor: Pembuatan, Pembinaan, Perniagaan Borong dan Peruncitan; Penyelenggaraan Kenderaan Bermotor dan Motosikal, Maklumat dan Komunikasi, dan Aktiviti Profesional, Sains, dan Teknik.

Pemilihan syarikat untuk projek perintis akan menekankan sokongan dasar, keperluan sektor, dan keadilan.

Projek perintis akan dinilai pada September 2024 untuk memastikan kesiapan dasar sebelum Dasar Gaji Progresif dilaksanakan sepenuhnya di kalangan semua majikan dan sektor.

Majikan yang memenuhi kriteria kelayakan, dengan pekerja yang menjana pendapatan antara RM1,500 hingga RM4,999, boleh menuntut insentif tunai dari kerajaan.

Syarikat-syarikat terpilih akan menerima sehingga RM200 sebulan bagi setiap pekerja peringkat masuk dan sehingga RM300 sebulan bagi setiap pekerja bukan peringkat masuk.Source link

Leave a Reply