21 Negara Sahkan Penyertaan dalam Piala Dunia Sepak Takraw 2024


KUALA LUMPUR: Seramai 21 negara telah mengesahkan penyertaan dalam Piala Dunia Sepak Takraw 2024, yang akan berlangsung di Stadium Titiwangsa di sini dari 18 hingga 26 Mei.

Ini disahkan oleh presiden Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM), Datuk Mohd Sumali Reduan, yang mengatakan bahawa mereka telah menerima surat rasmi dari 12 pasukan yang akan bersaing dalam kategori Premier dan sembilan pasukan untuk kategori Divisyen 1 dalam kejohanan yang berprestij ini.

“Untuk kategori Premier, kami memiliki 12 negara, iaitu Malaysia, Thailand, Korea Selatan, Myanmar, Vietnam, India, Indonesia, Singapura, Brunei, Jepun, China, dan Filipina. Sementara itu, untuk Divisyen 1, kami mempunyai sembilan negara, iaitu Sri Lanka, Arab Saudi, Perancis, Iran, Taiwan, Nepal, Pakistan, Jerman, dan Bangladesh,” katanya dalam sidang akhbar di Stadium Titiwangsa hari ini.

Mohd Sumali menambah bahawa keputusan mengenai penyertaan 21 negara ini adalah muktamad dan tidak akan ada pasukan tambahan pada masa depan.

Beliau berkata bahawa PSM akan mengadakan upacara pembukaan kejohanan bersama dengan upacara undian pada 6 Mac di Dewan Tun Dr Ismail di Pusat Dagangan Dunia (WTC) di sini.

“Kami telah memutuskan untuk mengadakan undian lebih awal daripada sebelum ini. Kali ini, kami telah berbincang dan meminta dari Persatuan Antarabangsa Sepak Takraw (ISTAF) agar negara-negara mengetahui kumpulan mereka dan dapat membuat persiapan awal,” katanya.

Beliau menambah bahawa edisi Piala Dunia ini akan menyaksikan kategori Premier yang menampilkan acara pasukan dengan trofi istimewa, selain daripada acara berpasangan dan regu juga dipertandingkan dalam kategori ini.

“Untuk Divisyen 1, hanya acara berpasangan dan regu yang akan dipertandingkan, tidak akan ada acara pasukan,” katanya.

Mengenai persiapan pasukan kebangsaan untuk Piala berprestij ini, Mohd Sumali menyatakan bahawa pasukan kebangsaan akan dihantar ke Bangkok, selama dua minggu untuk menjalani tindakan pemanasan awal pada awal Mei.

Beliau menambah bahawa pasukan Thailand kemudian akan menyertai latihan pasukan kebangsaan di Kuala Lumpur sebagai rakan tumbuk sebelum kejohanan bermula. – BernamaSource link

Leave a Reply