10 Dasar yang Ditakuti dan Diterima oleh Perniagaan pada Tahun 2024Sebagai tahun 2023 hampir berakhir, banyak orang menganggap tahun ini kurang memuaskan dan kami menantikan tahun 2024 yang lebih baik. Ini amat penting di Malaysia di mana negara ini masih merasai kesan penutupan akibat pandemik. Sektor-sektor ekonomi tertentu seperti kargo dan penghantaran telah menunjukkan pemulihan yang mantap, tetapi sektor lain seperti perniagaan kecil dan mikro merangkumi digitalisasi dan ESG masih berjuang.

Kini, kerajaan baharu dijangka untuk melaksanakan dasar-dasar yang pro-pengusaha dan pro-rakyat, walaupun strategi “satu penyelesaian sesuai untuk semua” sangat tidak mungkin mencapai matlamat yang diingini. Malaysia mempunyai reputasi untuk kerap kali menukar programnya, tetapi ini haruslah berakhir. Negara ini memerlukan inisiatif yang tegas, jangka panjang, menyeluruh, dan bebas daripada motivasi politik yang akan memberi manfaat kepada negara secara keseluruhannya. Terdapat beberapa pengumuman yang telah dibuat dalam tempoh 1 tahun di bawah pentadbiran baharu Anwar Ibrahim, dan walaupun kita bersetuju beberapa berjaya (buah rendah) sementara yang lain kontroversi dan mendapat ulasan bercampur. BusinessToday akan cuba menyusun 10 perkara yang kita rasa akan membentuk landskap ekonomi dan korporat tahun 2024.

Berikut adalah beberapa perkara penting yang disusun dalam senarai ini tanpa tertentu urutan kesan mereka:

1. Cukai Barang Mewah – diumumkan semasa Bajet 2024, Cukai Barang Mewah diterima dengan pelbagai pandangan. Walaupun cukai ini akan menambahkan pendapatan kepada kerajaan, ada sektor-sektor yang menganggap ini sebagai penolak pelancongan. Kesan jangkitan dasar ini boleh menjadi suatu halangan kepada pelancongan dan boleh mendorong penduduk tempatan untuk berbelanja di luar malaysia. Butiran tentang cukai ini masih tidak jelas, tetapi Kementerian Kewangan telah mengumumkan kadar sebanyak 5% – 10%. Menurut firma perakaunan Crowe, pelaksanaan ini boleh mempengaruhi daya saing pengeluar mewah tempatan, menjadikan produk-produk mereka lebih mahal berbanding dengan barang yang dihasilkan di luar negara. Ini boleh menyebabkan pengguna membeli barang mewah dari negara lain atau pasar bawah tanah, yang akan menyebabkan jumlah jualan keseluruhan berkurangan dan mungkin juga pendapatan cukai yang berkurangan untuk kerajaan.

2. Cukai Perkhidmatan – satu isu cukai lain yang akan memberi kesan kepada perniagaan secara keseluruhan adalah kenaikan SST dari 6% kepada 8%. Walaupun 2% terlihat agak kecil, impaknya agak besar. Kos tambahan ini pasti akan dirasai oleh pengguna kerana kebanyakan masa adalah pengguna yang menanggung kesannya. EY berkata kerajaan akan mendapat pendapatan tambahan sebanyak RM3 bilion daripada latihan ini. Cadangan kenaikan kadar cukai perkhidmatan kepada 8% bermula 1 Mac 2024, bagaimanapun tidak akan terpakai kepada makanan dan minuman, perkhidmatan telekomunikasi, tempat letak kereta, dan perkhidmatan logistik yang dianggap sebagai perkhidmatan asas.

3. Pembatalan Subsidi Bahan Bakar – Kementerian Ekonomi telah memaklumkan dengan jelas kepada pemilik kenderaan mengenai pembatalan subsidi bagi mereka yang tergolong dalam kategori ‘berada’ dan hanya bersubsidi untuk golongan berpendapatan rendah. Kenderaan yang mempunyai kapasiti enjin yang lebih tinggi dan dianggap mewah akan terpaksa membeli petrol RON95 dan RON97 pada harga mengikut pasaran.

Mekanisme mengenai bagaimana kementerian akan melaksanakan dasar ini belum ditentukan, tetapi ia harus memastikan tidak ada ruang bagi penyelewengan atau pengmanipulasian.

4. e-Invoicing – Menurut EY, telah diumumkan bahawa tarikh sasaran pelaksanaan penuh bagi e-invoicing akan dibawa kehadapan sebanyak 18 bulan kepada 1 Julai 2025. Bagi peniaga dengan perolehan tahunan melebihi RM100 juta, tarikh pelaksanaan akan dilanjutkan dari 1 Jun 2024 kepada 1 Ogos 2024. Perniagaan perlu mengambil tindakan segera untuk pelaksanaan ini, kerana ini adalah usaha ‘keseluruhan-organisasi’ yang melibatkan perubahan dalam proses, sistem, dan protokol pengurusan data.

e-Invoicing akan meningkatkan pematuhan cukai dan mengurangkan kebocoran, tetapi yang lebih penting, jumlah data yang dikumpulkannya akan membolehkan Kerajaan merancang dasar cukai yang dijalankan dengan lebih tepat dan mengalokasikan manfaat seperti subsidi dan geran secara lebih khusus.

5. Cukai Keuntungan Modal – Dicadangkan bahawa syarikat-syarikat akan dikenakan CGT pada kadar 10% ke atas keuntungan bersih daripada pelupusan saham-saham yang tidak disenaraikan, bermula 1 Mac 2024. Jika saham-saham ini dibeli sebelum 1 Mac 2024, pembayar cukai boleh memilih untuk membayar CGT pada 2% daripada nilai jualan kasar. Pengecualian akan terdapat bagi pelupusan yang berkaitan dengan penawaran awam perdana (IPO) atau penyusunan dalaman kumpulan. Secara teknisnya, keuntungan modal ini kemungkinan akan dianggap sebagai pendapatan, dan dikenakan cukai di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967, dan kita dapat faham kerugian keuntungan modal boleh dibawa ke hadapan untuk digunakan dalam masa depan, walaupun dengan sekatan 10 tahun. Apabila CGT dikenakan, Cukai Keuntungan Harta Tanah Sebenar (RPGT) tidak akan lagi terpakai.

6. Tarif Elektrik Baru – BERMULA 1 Januari 2024, Tenaga Nasional Berhad akan memperkenalkan tarif penggunaan tenaga baru dengan perlahan-lahan mengeluarkan subsidi untuk isi rumah yang menggunakan elektrik lebih tinggi. Industri-industri yang melihat peningkatan tarif dalam pertengahan tahun sebanyak 17 sen merasa kecewa bahawa ia tidak dikurangkan walaupun ada rayuan daripada pelbagai persatuan.

7. Dasar Upah Progresif – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli telah mengumumkan bahawa di bawah program sukarela ini, kerajaan Persekutuan akan menawarkan upah tunai bulanan sehingga RM200 kepada majikan yang mengamalkan dasar upah progresif bagi pekerja yang mereka upah dan RM300 untuk pekerja bukan pada peringkat mula selama 12 bulan.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata dasar ini, yang akan dilaksanakan bermula pertengahan tahun depan, akan merangkumi pekerja yang memiliki pendapatan melebihi gaji minima semasa Malaysia tetapi kurang daripada RM5,000 sebulan.

8. Kadar Faedah – Kadar faedah semasa dijangka untuk kekal tinggi pada tahun 2024, kebanyakan analis menjangkakan Bank Negara untuk mengekalkan kadar yang sedia ada walaupun petunjuk yang kuat dari Federal Reserve untuk merangka kursusnya sebaik Q1 sudah pasti. Walau bagaimanapun keadaan geopoltik menjadi beban kepada sentimen ekonomi untuk tahun 2024, dengan Palestin, Laut Merah, Ukraine, Taiwan, China akan tetap menjadi tajuk utama berita.

9. CPTPP, RCEP – dari sudut positif, dua perjanjian perdagangan besar-besaran akan mulai berkuat kuasa sepenuhnya pada 2024 dengan lebih banyak negara yang menyertai termasuk United Kingdom yang menyertai tahun ini. Perjanjian-perjanjian ini akan membuka pintu baru bagi perniagaan-perniagaan Malaysia untuk merembat ke dalam pasaran-pasaran baru.

Menteri Perdagangan Tengku Zafrul berkata, dalam hal kemudahan perdagangan, CPTPP telah membolehkan eksportir dan pengeluar Malaysia menikmati rawatan tarif istimewa melalui Sijil Asal CPTPP (CO), yang pemanfaatannya telah mencapai 4,482 CO dengan nilai kira-kira RM1.58 bilion, untuk tempoh 29 November 2022 – 31 Oktober 2023. Destinasi eksport teratas adalah Jepun, diikuti oleh Mexico, Kanada dan Peru. Berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2022, eksport keseluruhan Malaysia ke negara-negara CPTPP untuk tempoh Januari – September 2023 menunjukkan peningkatan 2% untuk produk-produk besi dan keluli, dan juga untuk tekstil; sementara eksport produk petroleum meningkat sebanyak 15%.

10. Cukai Hijau – Keistimewaan Cukai Investasi Hijau dan Pelepasan Cukai Pendapatan Hijau diperpanjang untuk permohonan yang diterima oleh MIDA atau MGTC mulai 1 Januari 2024 hingga 31 Disember 2026. Potongan cukai sehingga RM300,000 atas kos sewa Kenderaan Elektrik (EV) juga akan diperpanjang untuk dua tahun hingga YA2027.

Insentif Cukai Teknologi Hijau diperkenalkan pada tahun 2014. Program ini bertujuan untuk memberikan pilihan kepada industri dengan dua insentif yang boleh didapati. Syarikat-syarikat yang ingin mendapatkan aset teknologi hijau yang layak yang tersenarai dalam Direktori MyHIJAU atau melakukan projek-projek teknologi hijau yang layak untuk perniagaan atau penggunaan mereka sendiri boleh memohon untuk Cukai Investasi Hijau (GITA). Pelepasan Cukai Pendapatan Hijau (GITE) tersedia untuk syarikat-syarikat perkhidmatan teknologi hijau yang layak yang terdapat di Direktori MyHIJAU.Source link

Leave a Reply